"ชา"ในญี่ปุ่นมีหลายชนิด ซึ่งแตกต่างไปตามกรรมวิธีการผลิต และส่วนผสม ชาเขียว ((緑茶, green tea) เป็นชาที่เก็บเกี่ยวจากพืชในชนิด Camellia sinensis (เช่นเดียวกับ ชาขาว ชาดำ และชาอู่หลง ชาที่ไม่ผ่านการหมัก ซึ่งมีประโยชน์ต่อสุขภาพและมีคุณสมบัติในการต้านทานโรคได้นานาชนิดจึงเป็นที่นิยมของคนส่วนใหญ่ น้ำชาจะ เป็นสีเขียวหรือเหลืองอมเขียว มีรสฝาดไม่มีกลิ่น แต่จะมีการแต่งกลิ่นเผื่อให้เกิดความน่ารับประทานมากขึ้น
ชาเขียวแบบญี่ปุ่น ไม่ต้องคั่วใบชา ชาเขียวมีสารอาหารพวกโปรตีน น้ำตาลเล็กน้อย และมีวิตามินอีสูง ในใบชาเขียวมีสารสำคัญ 2 ชนิด ได้แก่ กาเฟอีน(caffein) และแทนนิน หรือ ฝาดชา (tea tannin) ในชาเขียวทำให้เมตาบอลิซึมในร่างกายดีขึ้น เผาผลาญพลังงานได้มาก เป็นผลทำให้น้ำหนักตัวลดลง โดยที่ไม่มีผลกระทบต่ออัตราการเต้นของหัวใจ
once in a while, we crave for simple food like tofu. But it can be boring just eating tofu plain, so found a Japanese recipe that had been in my file for a long time.ชาเขียวแบบญี่ปุ่น ไม่ต้องคั่วใบชา ชาเขียวมีสารอาหารพวกโปรตีน น้ำตาลเล็กน้อย และมีวิตามินอีสูง ในใบชาเขียวมีสารสำคัญ 2 ชนิด ได้แก่ กาเฟอีน(caffein) และแทนนิน หรือ ฝาดชา (tea tannin) ในชาเขียวทำให้เมตาบอลิซึมในร่างกายดีขึ้น เผาผลาญพลังงานได้มาก เป็นผลทำให้น้ำหนักตัวลดลง โดยที่ไม่มีผลกระทบต่ออัตราการเต้นของหัวใจ

......................................................................................................................................................
Onsen Tamago ( Hot Spring Egg)
Put *eggs into a wide-neck container that can hold heat. Add boiling water to cover eggs and leave for 10 mins. The yolk in onsen tamago is firmer than the whites !
*eggs should be at room temperature, not chilled.
Tofu with Onsen Tamago
2 boxes soft silken tofu
4 "hot spring eggs"
Dressing
1 tsp dried fish flakes
4 tbsp soy sauce
2 tbsp mirin
1 tbsp sake
Garnish
chopped green onions/chives
fried shallots
grated fresh ginger
Method
1. Drain tofu and wrap in paper towels to remove excess water.
2. Make dressing by combining all the ingredients in a microwave safe bowl and cook in the microwave oven on medium for 2 minutes. Leave to cool and strain. Discard fish flakes.
3. Cut tofu into 4 portions and place one piece in each bowl. Scoop out a hollow in each tofu and put a "hot spring egg" in each hollow.
4. Arrange the scooped tofu around the edge. Scatter green onions and fried shallots on top of tofu. Dap on a little grated ginger.
5. Pour dressing over tofu and serve.
......................................................................................................................................................
recipe credit: http://myculinaryjournal.blogspot.com/2007/08/tofu-onsen-tamago.html