Monday, October 19, 2009

ซุปมิโซะ - Japanese Miso Soup

ซุปมิโซะ
อาหารญี่ปุ่น โดยมากจัดเสิร์ฟเป็นชุด โดยในชุดจะมีซุปประกอบอยู่ด้วยเสมอ มิโซะซุป เป็นที่นิยม จะขาดเสียมิได้ เนื่องจากส่วนประกอบหลัก คือ ถั่วเหลือง ซึ่งเป็นที่เชื่อกันว่าอุดมด้วยแร่ธาตุอาหาร

ซุปมิโซะ เป็นซุปสไตล์ญี่ปุ่น วัตถุดิบหลักคือ "มิโซะ" ที่ทำจากถั่วเหลืองหมัก จึงมีประโยชน์ต่อระบบย่อยอาหารเป็นอย่างมาก อันได้แก่

1. กระตุ้นการหลั่งน้ำย่อยในกระเพาะอาหาร เมื่อกระเพาะเริ่มหลั่งน้ำย่อย สมองจะกระตุ้นให้เกิดความรู้สึกหิว จึงช่วยเพิ่มความอยากอาหารได้มากขึ้น

2. กระตุ้นการย่อยและดูดซึมอาหาร มิโซะมีเอนไซม์ช่วยย่อยอาหาร จึงช่วยกระตุ้นการบีบตัวของกระเพาะอาหารและลำไส้ และช่วยให้ดูดซึมอาหารได้ดียิ่งขึ้น

3. คืนโพรไบโอติกส์แก่ลำไส้ มิโซะอุดมด้วยโพรไบโอติกส์ หรือแบคทีเรียตัวดี ที่มีหน้าที่แย่งพื้นที่ และป้องกันไม่ให้แบคทีเรียตัวร้ายเกาะผนังลำไส้ ช่วยคืนความสมดุลของลำไส้ และช่วยบรรเทาอาการท้องเดิน

4. อุดมด้วยสารแอนติออกซิแดนท์ ช่วยชะลอความเสื่อมของระบบย่อยอาหาร

การรับประทานซุปมิโซะนอกจากจะอร่อยแล้ว ยังมากด้วยคุณค่า เหมาะสำหรับทุกคนในครอบครัวจริงๆ

เมนู ซุปมิโซะสไตล์ญี่ปุ่น (Japanese Miso Soup)

ส่วนผสม

น้ำเปล่า 4 ถ้วย
มิโซะ 1/4 - 1/2 ถ้วย
เกล็ดปลาแห้ง 2 ถ้วย
สาเก 2-3 ช้อนโต๊ะ
เต้าหู้ขาวเนื้ออ่อนหั่นเป็นชิ้นสี่เหลี่ยมเล็ก 1 ก้อน
สาหร่ายทะเลแช่น้ำ 1/2 ถ้วย
เห็ดเข็มทอง 1 ถ้วย
ต้นหอมซอย 2 ต้น

วิธีทำ

ตักมิโซะใส่ชามเล็ก ละลายกับน้ำแล้วเทลงในหม้อ ใส่สาเก นำไปตั้งไฟจนเดือด หรี่ไฟลงแล้วใส่เกล็ดปลาแป้งลงไป ดับไฟทันที ตั้งทิ้งไว้สักพัก กรองน้ำมาทำซุป โดยตั้งไฟใฟ้ร้อน ใส่เต้าหู้ สาหร่าย เห็ดเข็มทอง โรยหน้าด้วยต้นหอมซอยละเอียด ต้องรับประทานร้อนๆ จึงจะอร่อย

หมายเหตุ - ถ้าไม่มีเกล็ดปลาแห้งและสาเก ใส่เฉพาะมิโซะก็ได้ ใส่เต้าหู้ เห็ดในน้ำเดือดก่อน แล้วจึงใส่มิโซะทีหลัง และอย่าต้มนาน เพราะจะทำให้กลิ่นและรสชาติหายไป - น้ำซุปนี้จะไปทำเป็นน้ำซุปก๋วยเตี๊ยวญี่ปุ่นก็ได้

Miso soup (味噌汁) is a traditional Japanese soup consisting of a stock called "dashi" into which is mixed softened miso paste. Although the suspension of miso paste into dashi is the only characteristic that actually defines miso soup, many other ingredients are added depending on regional and seasonal recipes, and personal preference.

Japanese Miso Soup recipe
The most popular soup in Japanese cuisine is miso soup. Most typical Japanese-style meals include a cup of miso soup. Miso soup is seasoned by miso, soy bean paste. Making miso soup is the basic of Japanese cooking.

Suggested Ingredients for Miso Soup:

Tofu, Japanese pumpkin (kabocha), spinach, potato, onion, daikon radish, wakame seaweed, clams, Chinese cabbage, fried bean curd (abura-age), green onion, green peas, cabbage, natto, enoki mushrooms, eggplant, somen noodle.

Basic Steps for Making Miso Soup:

1. Prepare dashi soup stock in a pan and bring to boil.
2. Add hard ingredients and cook until softened.
3. Scoop out some dashi soup from the pan and dissolve miso paste in the soup.
4. Gradually return the moistened miso in the dashi soup and stir gently.
5. Add soft ingredients and green vegetables and heat for a short time.
6. Turn off the heat before the soup boils.

The flavor of miso soup varies depending on the type of miso, soup stock, and ingredients. It's best to choose your favorite type of miso and ingredients. In fact, several different kinds of miso soup is served daily in Japanese homes.


info credit :
http://guru.sanook.com/pedia/topic/ซุปมิโซะ
http://japanesefood.about.com/od/misosoup/a/aboutmisosoup.htm


......................................................................................................................................................

About Japanese Miso Soup - Making miso soup - Japanese food
The most popular soup in Japanese cuisine is miso soup. Most typical Japanese-style mealsinclude a cup of miso soup. Miso soup is seasoned by miso, ...
http://japanesefood.about.com/od/misosoup/a/aboutmisosoup.htm

Miso soup recipe - Japanese miso soup recipe - Japanese food
Miso soup with tofu recipe - Japanese miso soup recipe.
http://japanesefood.about.com/od/misosoup/r/misosouptofu.htm

Miso soup - Wikipedia, the free encyclopedia
Miso soup (miso shiru) is a traditional Japanese soup consisting of a stock ... In Japan, miso soup and white rice make up the central dishes of the ...
Miso paste - Stock - Solid ingredients - Preparation and serving
http://en.wikipedia.org/wiki/Miso_soup

Japanese basics: miso and miso soup | Just Hungry
Like rice, miso soup is an integral part of Japanese food culture. .... Japanese basics: miso and miso soup. Janice, i'm not really aware of a miso soup ...
http://www.justhungry.com/japanese-basics-miso-and-miso-soup

Miso soup
Drinking miso soup is a Japanese tradition which is still much alive. ... The Japanese make miso soup by cooking vegetables in dashi (stock made with ...
http://www.soya.be/miso-soup.php

BLACK MOON - Japanese Miso Recipes.
Miso soup is always made by combining hot dashi with your choice of miso paste. In Japan miso soup is not just eaten at dinnertime, many people have as the ...
http://www.theblackmoon.com/Jfood/fmiso.html

Vegetarian Recipes Around the World - Traditional Japanese Miso Soup
Traditionally, Japanese people have miso soup more in the morning than the evening so you may want to experiment with having this for breakfast with a ...
http://www.ivu.org/recipes/eastasia/traditional.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...