Fresh wasabi root (rhizome) is not widely used for personal consumption outside of Japan and even for restaurants due to its very expensive cost, Limited supply and difficulty in handling. Grated wasabi must be used immediately; otherwise its pungency will be gone shortly. If keep refrigerated, it will last only a few hours, but quality and color will change. More than that logistic and storage of real wasabi rhizome is also one of the major obstacles as the wasabi rhizome must be kept fresh or chilled only, soothe shelf life is shorter than other alternative products i.e. wasabi powder and wasabi paste.
After years of research & development, we have finally discovered a technology to preserve the pungency in fresh grated wasabi and finally come out with a “NATURAL WASABI PASTE”. NATURAL WASABI PASTE is made from fresh grated wasabi and uses special proprietary technology to control the consistency of its quality and pungency, so pungency of natural wasabi paste will last longer than wasabi powder and its quality & freshness are comparable to fresh grated wasabi.
DIFFERENCE BETWEEN NATURE WASABI PASTE AND WASABI POWER:
Many consumers understand that wasabi powder is made from real wasabi in much the same way that other root spices, such as turmeric or ginger are dried and pulverized. In fact, wasabi power is only imitation wasabi as it consists of horseradish mixed with mustard powder, starch, additives and food color, it does not contain any real wasabi ingredient. The pungency is easier to evaporate than the paste and has none of the health and medicinal value of real wasabi, hence its relatively low price.
“Natural Wasabi Paste” is produced from real wasabi rhizome and hence das the same health benefits and unique flavor of fresh grated wasabi. Its hotness is quickly dissipated through your nose, but leaving a sweet aftertaste with no burning sensation. Natural wasabi paste can be used without adding water like wasabi powder. Consumer can easily notice if it is produced from real wasabi rhizome from 2 main points:
1. Real wasabi rhizome normally has black dots on its skin, but horseradish doesn’t, so natural wasabi paste will have black dots randomly found in them.
2. Natural wasabi paste has a fibrous texture of wasabi rhizome as it has been grated, but wasabi powder has a smooth texture after mixing with water.
......................................................................................................................................................
วาซาบิสดบด ทางเลือกที่ดีกว่าของวาซาบิ
เหตุผลที่การใช้ “รากวาซาบิสด” ไม่เป็นที่แพร่หลายในหมู่ผู้บริโภครวมถึงในร้านอาหารญี่ปุ่นส่วนใหญ่เพราะ “รากวาซาบิสด” นั้นมีราคาสูงมาก, หาได้ยากและไม่สะดวกในการนำมาใช้ “รากวาซาบิสด” ที่บดแล้วควรจะต้องใช้ในทันที มิฉะนั้นความฉุนจะจางหายไปอย่างรวดเร็ว หรือถ้านำไปเก็บในตู้เย็นจะสามารถเก็บได้เพียง 2-3 ชั่วโมง แต่คุณภาพและสีของวาซาบิก็จะเปลี่ยนไปด้วยเช่นกัน นอกจากนี้อุปสรรคสำคัญของ”รากวาซาบิสด” คือการขนส่งและจัดเก็บได้ยากกว่าสินค้าวาซาบิอื่น ๆ เช่น วาซาบิผง หรือวาซาบิสดบด จึงได้มีการค้นคิดวิธีการที่จะเก็บความฉุนของ “รากวาซาบิสด” ให้ได้นานขึ้นและประสบความสำเร็จในการผลิตสินค้า “วาซาบิสด” ซึ่งคงคุณประโยชน์ของ “รากวาซาบิสด” ไว้อย่างครบถ้วน และมีความฉุนยาวนานกว่า “ผงวาซาบิ”
ความแตกต่างระหว่าง “วาซาบิสดบด” และ “ผงวาซาบิ”
คนส่วนใหญ่คิดว่า “ผงวาซาบิ” นั้นทำมาจากวาซาบิจริง ๆ ซึ่งคงจะเหมือนกับวิธีการเก็บรักษารากของพืชชนิดอื่น ๆ เช่น ขมิ้น หรือ ขิงที่จะถูกทำให้แห้ง และบดเป็นผง แต่ความจริงแล้ว “ผงวาซาบิ” เป็นวาซาบิเทียมที่ทำขึ้นทาทดแทน “รากวาซาบิสด” แท้ ๆ เพราะ “ผงวาซาบิ” ประกอบไปด้วยฮอร์สแรดิชผสมกับผงมัสตาร์ด, แป้ง และสีผสมอาหาร ขณะที่รสชาติที่ได้นั้นมีความใกล้เคียงกับ “รากวาซาบิสด” แต่ “ผงวาซาบิ” ไม่ได้มีส่วนประกอบที่มีประโยชน์จาก “รากวาซาบิสด” เลย ทั้งความฉุนก็ระเหยเร็วกว่า “วาซาบิสดบด” แต่ข้อดีก็คือราคาถูกกว่า
“วาซาบิสดบด” นั้นผลิตจาก “รากวาซาบิสด” มีคุณประโยชน์ต่อสุขภาพ ทั้งความฉุนก็จะยาวนานกว่า “ผงวาซาบิ” ซึ่งไม่ใช่วาซาบิของจริง ถ้าได้ลิ้มลอง “วาซาบิสดบด” จะรู้ว่านอกจากจะให้ความฉุนขึ้นจมูกแล้ว ยังมีความหวานติดปลายลิ้น ต่างจาก “ผงวาซาบิ” ผู้บริโภคจะสามารถรู้ว่า “วาซาบิสดบด” นั้นทำจากรากวาซาบิแท้ ๆ หรือไม่ โดยการสังเกตว่าถ้าเป็น “วาซาบิสดบด” ที่ทำมาจาก “รากวาซาบิสด” จะมีจุดสีดำกระจายอยู่ในเนื้อ ขณะที่ฮอร์สแรดิชนั้นไม่มี และยังคงเห็นเส้นใยของรากวาซาบิในเนื้อของ “วาซาบิสดบด” ไม่ละเอียดเหมือน “ผงวาซาบิ” ซึ่งต้องนำมาผสมน้ำก่อนใช้
info credit: The wasabi story book of The V School
......................................................................................................................................................
GROWING - Real Wasabi
Since it is quite intolerant of direct sunlight, wasabi is typically grown under shade cloth or beneath a natural forest canopy.
http://www.realwasabi.com/Cultivation/index.asp
Sushi Now, Sushi Natural Wasabi Powder
The best wasabi will give you the best wasabi experience. Our wasabi blend is ALL NATURAL and has the BEST Wasabi flavor available.
http://sushinow.com/wasabi.htm
Wasabi
In fact, most of the commercial wasabi products in the west are fake. .... the right balance of climate, sunlight and water quality to grow natural wasabi.
http://www.theepicentre.com/Spices/wasabi.html
Wasabi Powder
Wasabi is a variety of green horseradish grown only in Japan; and the only place you will find it fresh. Wasabi powder has a sharp flavor that's a bit ...
http://www.thespicehouse.com/spices/wasabi-powder
Wasabi
10 Jun 2002 ... In supermarkets, wasabi is widely available as a paste or in powder form. Wasabi powder has to be mixed with water to become a paste.
http://www.japan-guide.com/e/e2311.html